ausmalbilder

YER DÖŞEMELERİ

YER DÖŞEMELERİ
Yer döşemeleri iç mimari alanına girmekteler ve bir yapının en çok kullanılan kısımlarını teşkil etmekteler. Çok eski zamanlardan beri yer döşemesi olarak kullanılan farklı malzemeler vardır. İlk akla gelenlerden halılar ise mevcut bir zeminin üstüne yaymak veya sermek üzere kullanılan yaygıları teşkil etmektedir. Halılar eskiden el dokuması, örgü veya basit dokuma makineleri kullanılır iken günümüzde yer döşemeleri pvc yer döşemeleri ahşap yer döşemeleri halı üretimi için gelişen teknolojiyle birlikte türlü dokuma teknikleri ve dokuma makineleri geliştirilmiştir. Makineler vasıtasıyla üretilen halılar da kendi aralarında türlü çeşitlere ayrılmaktadır. Birbirinden farklı tekniklerin yanısıra farklı iplik, yün kesim yöntemleriyle de halılara benzersiz özellikler katılmaktadır.Bu özelliller ile ilgili detaylı bilgiyi yapi market sitemizde bulabilirsiniz.



Fakat her zemin halı ile kaplanmamaktadır. Çünkü günümüzün yer döşemeleri halı olmadan dahi hem estetik, hem de kullanışlı ve fonksiyoneldir. Bunun bir sebebi de zemin kaplamasının hangi amaçlar için kullanılacağına bağlı olmasıdır. Evlerde ve bürolarda, ayrıca butik gibi yerlerde ise parke veya lamine parke, özellikle yaydığı sıcak hava ve rahatlık hissi için tercih edilmektedir. Buna göre örneğin insan trafiğinin yoğun olduğu yapılarda halı kullanmanın genellikle uygun bir seçim olacağı düşünülemez. Aynı şekilde üretim yerlerinin, içinde türlü makineler bulunan üretim süreçlerinin gerçekleştirildiği yapılarda da halı ve benzer kaplamalar ve döşemeler fonksiyonel olmayacaktır. Böyle yerlerde daha dayanıklı ve kolay aşınmayacak ve kolay temizlenebilir yer döşemeleri kullanılmaktadır. Diğer sert ve dayanıklı yer döşemesi malzemeleri arasında mermer, seramik, fayans, doğal taş, suni taş, granit, taş seramik, PVC döşemeler, yapay mermer, sertleştirilmiş cam (örn. sahne, stüdyo ve podyum için), muşamba, terrazzo, çini, linoleum (spor salonlar için), mozaik ve doğal mantar döşemeler yer almaktadır.





Mermer



Yer döşemesi olarak kullanılan çeşitli mermer türleri ayrıca merdivenlerde ve özellikle pencere ve kapı eşikleri için de kullanılmaktadır. Diğer bir kullanım alanı ise mermer mutfak tezgahlarıdır. Yalnız, mutfak tezgahı için kullanılacak mermerler önce işlenmelidir. Mermerin tüm çeşitlerinin kendi doğal renk çeşitlilikleri sayesinde yukarıda sayılan ve benzer başka alanlarda çok farklı tarzlar elde edilmekte ve arzu edilen tüm ambiyanslar yaratılabilmektedir.