ausmalbilder

Enerji tasarrufu

EVLERDE ENERJİ TASARUFU NASIL YAPILIR?
Çamaşır yıkamada yapılacak tasarruflar
Çamaşır makinesi kullanırken:
1-Ailenizin ihtiyacına uygun büyüklükte çamaşır makinelerini tercih edin.Küçük aileleler için büyük kapasiteli makineler gereksizdir.Fazla su ve enerji sağlar.
2-Çamaşır makinenizi tam kapasite çalıştırınız.Çamaşırları bastırdığınızda tamburla arasında bir karış boşluk kalmalıdır.
3-Çamaşır kurutma makinesi kullanmak yerine çamaşırlarınızı asarak kurutun.
4-Çamaşırlarınızı düşük ısıda yıkayın.

Aydınlatmada enerji tasarrufu
1-
Ampullerinizi enerji tasarruflu ampullerle değiştirerek aydınlanma maliyetini düşürebilirsiniz.Enerji tasarruflu bir ampul,diğer ampullere göre 5 kat daha fazla tasarruf etmenizi sağlar.
2-
Kullanmadığınız oda ve alanlardaki ampulleri kapatınız.

Elektrikli ev aletlerinde enerji tasarrufu
Elektrikli ev aletleri satın alırken,enerji verim sınıfı yüksek,yani enerji tüketimi düşük ev aletlerini tercih edilmeli.A ve A+sınıfının en yüksek,G sınıfının ise en düşük verimliliği gösterir.
Buzdolabınız
fırın, radyatör gibi ısı kaynaklarından en az 30 cm uzakta bir yere yerleştirilmeli ve güneş ışıklarından uzak tutulmalı.
Fırınlı ocak-
Yemek pişirirken fırın kapağını gereğinden fazla açmayın.Kapağı her açışta fırın sıcaklığı 25-30 derece düşer.Ocakta yemek pişirirken tencerelerinizin kapağını kapatarak 3 kat fazla enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Çaydanlık/su ısıtıcısı İhtiyacınız kadar su kaynatın.
Tv/video televizyon ve aksesuarlarını kapatmayı unutmayın.Kumandadan kapatılması halinde cihazlar,Stand-By konumunda enerji tüketmeye devam ederler.Cihazları kapatma düğmesine kapatarak%5 enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Bulaşık makinesi elde yıkamaya oranla daha az elektrik ve su tüketimi sağlar.Kısa süreli yıkama ve durulama özellliği olan makineleri kullanın ve makinenizi tam kapasite çalıştırın.

Binalarda ısı yalıtımı
1-
Kış aylarında perdelerinizi kapalı,doğrudan güneş alan pencelerininizin perdelerini açık tutun.Perdelerinizin boyu radyatörlerin ısı akısşına engel olmayacakuzunlukta olmasına dikkat edin.
2-Kalorifer peteklerinin arkasına alüminyum folyo yerleştirebilirsiniz.Bu uygulamayla,ısının duvarlara yansımasıyla ısı kaybını önleyebilirsiniz.
3-Pencere ve kapı kenarlarında hava sızıntısını önlemek için pencere bantı ve süngeri kullanabilirsiniz.
4-Tek camlı pencerelerde ısı kaybı %20 dir.Çift cam kullanarak bu kayıp yarıya indirilebilir.
5-Duvar izolasyonu yaptırın,
6-Kalorifer peteklerinin üzerinde çamaşır kurutmayınız.