ausmalbilder

Prefabrik yapılar depreme dayanıklı mıdır

Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de depreme en dayanıklı yapı tipi prefabrik binalardır. Depreme dayanıklı yapıları nedeniyle prefabrik binaların en çok tercih edildiği yerler de acil yerleşim alanlarıdır.

Ancak ne kadar hızlı yapılırsa yapılsın prefabrik yapıların montaj talimatına uyulması çok önemlidir. Öncelikle bütün profillerin kaynaksız, civatalı ve galvanizli olması dikkate alınması gereken bir konudur. Bu konuda farklı profil uygulamaları da mevcut olmakla birlike örneğin kutu profil ve kaynak sistemin uygulandığı sistemler görülebiliyor.

Civatalı sistemlerin en büyük artısı deprem sırasında hareket edebiliyor olmasıdır. Bunun yanında hafif malzemelerden oluştuğundan ve özellikle panel sistemi ve çatı sistemi çok hafif olduğundan deprem ve sarsıntılarda zarar vermez. Prefabrik konutların betonarme evlere göre en büyük avantajı esneklikleri ve hafiflikleridir. Hafif çelik sistemlerle üretildikleri için deprem sırasında betonarme bina ile aynı tepkiyi vermezler. Bu sayede prefabrik bir evde yaşayan kişi depreme karşı daha fazla güven içinde yaşar.